STTinfo 25.3.2023: Elämystilat vahvistavat hyvinvointia

30.10.2023

Neurologi ja unitutkija Markku Partinen:

”Kehoa ei voi pakottaa rentoutumaan – luonnossa se tapahtuu kuin itsestään”

Stressi, huonot yöunet ja jatkuva ruudun tuijottaminen rasittavat kehoa ja mieltä. Kun aivot eivät toimi, muisti pätkii ja keskittyminen on vaikeaa. Neurologin mukaan liikunnalla ja unella on ihmisen työ- ja toimintakyvyn kannalta ratkaisevan suuri merkitys. Luonto ja lasista tehty elämystila tarjoavat ratkaisun molempiin.

-        Jos ihminen on stressaantunut, ei auta, että hän makaa sohvalla ja koittaa mantran omaisesti hokea itselleen, että rentoudu, rentoudu…  Jos mieli on ylikuormittunut, keho ei tottele käskyjä. Hiljaisuus, askelten alla rapisevat lehdet, tuulen tuoksu ja puiden humina ovat luonnon omaa, maksutonta mindfulnessia, jonka avulla stressaantunut ihminen saa aivonsa nollattua.

Neurologi ja professori Markku Partinen on tutkinut suomalaisten unta 1970-luvulta alkaen. Hän sanoo, että jo yksikin huonosti nukuttu yö heikentää keskittymiskykyä.

-        Monet seuraavat älylaitteilla unen laatua. Se on hyvä asia, sillä unen aikana tapahtuva palautuminen on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkein kulmakivi. Tutkimusten mukaan älylaitteet tunnistavat melko totuudenmukaisesti unen vaiheista kevyen ja syvän unen. Palautumisen kannalta tärkeintä on syvä uni. Kun sitä on riittävästi, aivojen huuhtelujärjestelmä toimii normaalisti.

Partinen sanoo, että luonto parantaa ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Myös nukkumisesta on tehty tutkimuksia, joiden mukaan uni maistuu ulkona tavallista paremmalta. 

-        Raitis ilma sekä luonnon hajut ja äänet rauhoittavat ja rentouttavat hermostoa. Tällöin verenpaine, leposyke ja stressitasot laskevat. Tutkimusten mukaan luonnon äärellä myös nukutaan syvemmin, paremmin ja pidempään. Jos mieli on väsynyt, mutta uni ei tule tai nukkuminen on muuten huonoa, sitä kannattaa kokeilla.  

Tiedotteen löydätte STT:n sivuilta oheisesta linkistä:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70045515/neurologi-ja-unitutkija-markku-partinen-kehoa-ei-voi-pakottaa-rentoutumaan-luonnossa-se-tapahtuu-kuin-itsestaan?publisherId=69820322

 

Elämystilat tuovat matkailukohteisiin luonnon ympäröimää luksusta

Savon Lasituotteen uniikit Lucia Design -lasi-iglut ovat moderneja elämystiloja. Ne tarjoavat luonnon ja luksustason majoituksen yhdistäviä kokemuksia niille, jotka haluavat nukkua tähtitaivaan alla mukavuuksista tinkimättä.

Uniikit elämystilat sopivat niin tunturiin, erämaahan kuin järvi- tai merimaisemaan. Ne pääsevät oikeuksiinsa kaikissa kohteissa, joissa luonto on osa elämystä.

-        Lucia Designin elämystilat sopivat maailman kauneimpiin paikkoihin. Revontulet, auringonnousut ja -laskut, järvellä lipuvat joutsenet tai tunturissa ohi juokseva porotokka – 360-näkymän ansiosta mitään ei jää näkemättä, Savon Lasituotteen myyntijohtaja Katja Ruhanen kuvailee.

Luonnon ympäröiviä Lucia Design -elämystiloja on jo muun muassa Grönlannissa ja Vuokatissa. Hotellien ja lomakeskusten luksusmajoituksen lisäksi tilat sopivat myös moderniin ja tasokkaaseen vapaa-ajan asumiseen. 

-        Elämystiloja on olemassa kolme erilaista versiota. Ne varustellaan alusta loppuun asti asiakkaan toiveiden mukaisesti ja toimitetaan avaimet käteen -periaatteella paikan päälle, Ruhanen jatkaa.

Tilaan voi valita keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi vaikkapa saunan. Luontoelämystä vahvistaa koneellinen ilmanvaihto, jonka anturit säätelevät sisäilman kosteutta ja CO2-pitoisuutta niin, että ilma on aina yhtä raikas kuin nukkuisit ulkona. Lasiseinissä on sisäpuolinen mukavuuslämpö ja kattolaseissa lämmitys, jonka ansiosta ne pysyvät kirkkaina ja huurtumattomina myös talvipakkasilla.

Metallia ja lasia taidokkaasti yhdistävän ekologisen elämystilan voi tarvittaessa siirtää paikasta toiseen ja se on materiaaleiltaan aikaa ja sääoloja kestävä.

 

 

LISÄTIETOJA:

Katja Ruhanen
Savon Lasituote, myyntijohtaja

katja.ruhanen@savonlasituote.fi
040 772 9048