Iisalmesta igluja Grönlantiin – KNX-automaatio pitää huolen lasi-iglujen toiminnasta vaativissa olosuhteissa | ABB

15.2.2023

Artikkeli | Helsinki, Suomi | 2023-02-02


Savon Lasituotteen Smart Lucia -lasi-igluja pystytetään matkailijoiden iloksi Grönlantiin. Haastavissa olosuhteissa toimivien iglujen kiinteistöautomaatiossa luotetaan ABB:n osaamiseen ja KNX-standardiin.

Yrittäjä Kari-Matti Ruhanen antaa Teams-haastattelun Grönlannista, pienestä Ilullisatin kaupungista. Hän istuu Arctic-hotellin huoneessa ja ikkunasta näkyy avara meri sekä ohi lipuvia jäävuoria. Tavallaan niiden vuoksi Kari-Matti Ruhanen on matkustanut Iisalmesta Ilullisatiin.

– Ilullisat panostaa matkailuun. Ihmiset tulevat tänne kalastamaan ja katsomaan jäävuoria, joita näkee täällä todella paljon. Tässä lähellä on nimittäin vuono, josta lohkeaa valtavia jäävuoria. Merivirrat kuljettavat ne tästä kaupungin ohi. Kerrotaan, että muun muassa Titanicin upottanut jäävuori oli peräisin juuri täältä, mies kertoo.

Kari-Matti Ruhanen omistaa Savon Lasituote -nimisen yrityksen. Iisalmessa sijaitseva yritys valmistaa lasisia igluja, jotka tunnetaan tuotenimellä Lucia Smart. Älylasista ja teräksestä valmistetut iglut ovat suosittuja matkailukohteissa ja nyt sellaisia ollaan pystyttämässä myös Grönlannin rannikolle Ilullisatissa sijaitsevan Arctic-hotellin tontille. Aikaisemmin kalliojyrkänteen reunalle rakennetut alumiiniset iglut on purettu ja Iisalmesta rahdatut iglut pystytetään niiden tilalle. Näin turistit voivat seurata luontoa, merta ja jäävuorten ohimarssia ympäri vuorokauden.

– Igluja tulee tänne kaikkiaan seitsemän. Iglut rakennetaan tehtaallamme Iisalmessa. Kukin iglu tulee kahdessa osassa, jotta ne saadaan nostettua paikoilleen. Täällä Ilullisatissa kun ei ollut niin suurta nosturia, että ne olisi onnistuttu nostamaan yhtenä palasena.

Iglujen matka on melkoinen. Ensin ne kuljetetaan Iisalmesta Helsinkiin, sieltä laivalla Tanskaan, Tanskasta Grönlannin Nuukiin ja vihdoin sieltä Ilullisatiin.

Lasi-iglu toimii KNX:n avulla säässä kuin säässä

Smart Lucia -lasi-iglut syntyivät vuonna 2018, kun Kari-Matti Ruhanen mietti, miten ihmisille saisi rakennettua lasista mukavampia oleskelutiloja kuin mitä pienet lasitetut terassit ovat. Arkkitehtiystävä Teemu Pirinen tuli mukaan tiimiin ja näin kehitettiin Smart Lucia -iglut. Igluista innostuttiin erityisesti matkailukohteissa ja esimerkiksi Lapissa niitä mainostetaan mainioina revontulien katselupaikkoina.

Heti alusta asti lasi-iglut kehitettiin säähän kuin säähän sopiviksi. Lasi rakennusmateriaalina on vaativa, sillä kesällä ne lämpenevät helposti ja talvella esimerkiksi niihin tarttuva lumi voi tulla mainostettujen hienojen revontulinäkymien eteen.

– Halusin näihin tuotteisiin laadukkaan kiinteistöautomaation, jota on helppo käyttää. Valintamme oli alusta asti KNX perustuen aikasempaan kokemukseen. On tärkeää, että lasi-iglut toimivat odotusten mukaisesti – säässä kuin säässä. Nyt viemme igluja Grönlannin haastaviin olosuhteisiin. Kiinnostusta on myös esimerkiksi aavikolla sijaitsevissa matkailukohteissa. Myös aavikon kuumissa olosuhteissa lasi-iglun pitää olla sellainen, että siellä on mukava olla ja seurata vaikkapa yön tähtitaivasta, hän selittää.

– KNX:n avulla pystymme seuraamaan etänä, miten kiinteistöautomaatio toimii asiakkaiden käytössä. Jos ongelmia ilmenee, voimme myös auttaa ja neuvoa asiakkaita. Myös käyttöönoton perehdyttäminen onnistuu etänä, joten meidän ei tarvitse Iisalmesta matkustaa Grönlantiin tai aavikolle, jos apua tarvitaan.

(1/2) Älylasista ja teräksestä valmistetut iglut ovat suosittuja matkailukohteissa ja nyt sellaisia ollaan pystyttämässä myös Grönlannin rannikolle Ilullisatissa sijaitsevan Arctic-hotellin tontille.
Kuva: Savon Lasituote


Helppo, kansainvälinen ja energiaa säästävä

ABB:ltä Smart Lucia -iglujen KNX-ratkaisuja pohtimassa on ollut myyntipäällikkö Oskar Järnefelt. Myös hänen mielestään KNX on erinomainen ratkaisu haastaviin olosuhteisiin.

– Lasi-iglu ei ole helpoin rakenne, mutta KNX:n avulla se toimii todella hyvin. Näissä on lattia- ja lasilämmitys, jonka pitää toimia luotettavasti ja helposti, hän toteaa.

Oskar Järnefeltin mukaan KNX:n etu on myös sen laajennettavuus sekä kansainvälisyys. KNX on kansainvälinen standardi, joten osaajia löytyy ympäri maailmaa. Lisäksi ABB globaalina yrityksenä voi auttaa lähes kaikkialla.

– Sähkösuunnittelijana ja urakoitsijana on Sähkötoimisto Murtola Oy, jolla on pitkä KNX-osaaminen. Koska iglut rakennetaan täysin valmiiksi Iisalmessa tehdastiloissa, heidän osaamisensa on tärkeä osa onnistumisessa, hän kiittelee.

Sekä Kari-Matti Ruhanen että Oskar Järnefelt nostavat esiin vielä yhden tärkeän KNX:n edun – kopioitavuuden.

– Kun sen ensimmäisen iglun toiminnot ja ohjelmoinnit pohditaan tarkkaan, on seuraavat kappaleet jo huomattavasti nopeampia tehdä, kiitos KNX:n kopioitavuuden, molemmat sanovat.

Iso etu KNX-ratkaisussa on se, että hyvä kiinteistöautomaatio säästää fiksulla tavalla energiaa. Kun säädöt ovat oikein ja niitä on helppo käyttää, niiden toimintaa on helppo ohjata niin, että energiaa ei kulu turhaan. Ohjauksia voidaan toteuttaa manuaalisesti sekä automaattisesti esimerkiksi läsnäolo- ja liiketunnistimien avulla, ajastuksilla, säätietojen perusteella ja auringonnousun ja -laskun mukaan.

– Toimiva ja helppo kiinteistöautomaatio auttaa myös iglujen energiansäästämisessä. Kotona-poissa-toiminto on erittäin hyvä toiminto silloin, kun hotellin yhteydessä olevissa igluissa ei ole varauksia, Oskar Järnefelt muistuttaa. Kaikki tapahtuu automaation avulla energian säästämiseksi ja hotellin henkilökunnan auttamiseksi.

Kokonaisvaltainen KNX-ratkaisu rakennuksiin  

Toimintoja:

Ohjauksia: on/off-lähtöjä ja säädettäviä valoryhmiä
Saattolämmityksien ohjaukset
Lämmitykset: vesikiertoinen lattialämmitys, sisäpuoliset lasit ja ulkokatto sähköllä, äänettömillä releillä
Jäähdytys ja varalämmitys: ilmalämpöpumppu
Tilanteet kustomoiduissa valopainikkeissa
Kotona/poissa painike tai korttikytkin optiona
Ohjaus mm. Apple iPad:llä huoneesta ja vastaanotosta
Visualisointi kustomoitu hotellille ja esim. ravintolan tietoa ja menu yms. upotettu käyttöliittymään
Ilmanvaihtokoneen kaikki ohjaukset
Mittaukset, hälytykset, historia ja loki: paloilmaisimet, lämpötilat huoneista, lattioista, lämmitettävistä laseista, saattolämmityksistä, ilmanvaihdosta, ilmalämpöpumpusta, lämmönvaihtimesta ja kaikki asetusarvot
Kuvat: Savon Lasituote
 
Linkit
KNX-taloautomaatio - älykkäät ohjaukset